2009 m. spalio 10 d., šeštadienis

Tapyba ant šilko

Tapyti ant šilko pradėjau prieš gerus trejus metus. Prisipažinsiu, kad šiuo metu šis pomėgis tyliai tūno lentynoje ir iš naujo laukia savo dienos. Už mėnesio kito bus baigti studijos įrengimo darbai ir mano teptukai vėl išvys dienos šviesą!

Štai keli mano darbai.







2009 m. spalio 8 d., ketvirtadienis

Sluoksniuotos tešlos pyragas pietums

Labai gerai šaldytuve turėti pirktinės šaldytos tešlos. Pats tas "juodai dienai", kai norisi kažko ypatingesnio, o taip tingisi gaminti. Su šia tešla viskas labai paprasta - pažiūri į šaldytuvo turinį ir būsimas patiekalas aiškus. Dažniausiai šį pyragą kepu su konservuotu tunu, tačiau šiandiena per vėlai apsižiūrėjau, kad jo nėra. Teko dėti krabų lazdeles, bet nuo to patiekalo skonis nenukentėjo. Dar paeksperimentavau ir įdėjau bulvių - tiko kuo puikiausiai.

Reikės:
Šaldytos sluoksniuotos tešlos (trijų lapų)
3-4 kiaušinių
Pieno
Prieskoninių žolelių
Fermentinio sūrio
Tuno, krabų lazdelių, kumpio arba kažko panašaus
Bulvių (1 didelės arba 2 mažesnių)
Pomidorų
2 didelių svogūnų

Darbo eiga:

Išsitraukiame iš kameros tešlą atšilti (jei mokate ir turite ūpo, galite tešlą gaminti patys..). Per tą laiką susiplakame kiaušinius su pienu (kaip omletui), beriame prieskonius, žoleles ir tarkuotą fermentinį sūrį (jo reikia maždaug 100 g. arba tiek, kiek negaila). Supjaustome bulves plonomis riekelėmis, svogūnus griežinėliais, taip pat ir pomidorus bei krabų lazdeles.

Atšilusios tešlos lapą klojame į kepimo indą, ant jo išdėliojame bulvių riekeles, svogūnus, pomidorus, krabų lazdeles. Viską užpilame puse kiaušinio plakinio. Klojame ant viršaus antrą tešlos lapą ir sudedame likusias daržoves, krabų lazdeles, užpilame kiaušinio plakiniu. Likusį tešlos lapą supjaustome juostelėmis ir klojame jas ant pyrago viršaus kryžiuodami.

Kepame 200 laiksnių karščio orkaitėje 40-50 minučių.

Skanaus!!

2009 m. spalio 5 d., pirmadienis

Lavašo ritinėliai



Pristatau dar vieną lengvai pagaminamą patiekalą. Tai labai puikus užkandis vakarėliams - gražiai atrodo ir skaniai valgosi! Šis receptas nugirstas per vieną TV laidą ir kol kas vienintelis "televizinis", kuris pasiteisino.

Reikės:
Lavašo
Pašteto
Salotų lapų
Agurkų



Lavašą reikia pirkti tik šviežią, kuo mažiau paskrudusį ir sunaudoti tą pačią dieną. Tik tuomet sukant ritinukus ir juos pjaustant lavašas neplyšta.

Lavašą perpjauname pusiau. Visą lapą ištepame paštetu.



Klojame agurkus, ant jų salotų lapus. Agurkus pjaustome daržovių pjaustikliu išilgai, kad griežinėliai gautųsi kuo plonesni.




Lavašą atsargiai susukame į ritinėlį.


Tą patį pakartojame su antruoju lavašo lapu. Ritinėlius supjaustome ir vaišiname svečius.


2009 m. rugsėjo 28 d., pirmadienis

Suši



Labai mėgstu suši. Kadangi Vilniuje ne tiek daug vietų, kuriose galima pasimėgauti šiuo skanėstu, buvo paprasčiau išmokti pasigaminti šį patiekalą pačiai. Ilgai ryžausi, kol pagaliau pamėginau. Prisipažinsiu, kad pirmieji bandymai buvo nekokie, o ir gamybos procesas užtrukdavo laaabai ilgai. Tačiau dabar viskas daug paprasčiau.

Iš tikrųjų suši pagaminti yra labai paprasta, tereikia šiek tiek praktikos ir užsidegimo.

Jums reikės:
1 stiklinės ryžių
Ryžių acto
Jūros dumblių lapų
Žalios žuvies (dažniausiai naudoju lašišą arba tuną). Jei žalia žuvis nevilioja, galima naudoti krabų lazdeles
Agurko
Avokado
Marinuoto imbiero
Vasabi pastos
Sojų padažo
Bambukinio kilimėlio vyniojimui
Lazdelių valgymui



Išverdame ryžius taip, kaip nurodyta ant pakelio. Apšlakstome ryžių actu (nors nebutinai..) ir paliekame uždengtus 10 minučių. Per tą laiką susipjautome šiaudeliais agurką, avokadą bei gabalėliais žuvį. Į suši galima dėti pačių įvairiausių daržovių, tačiau agurko-avokado-žuvies derinys man labiausiai patinka.

Ant bambukinio kilimėlio tiesiame jūros dumblių lapą. Jį išklojame ryžiais (viename gale paliekame porą centimetrų be ryžių, kad suši ritinėlis gražiai susiklijuotų).



Ant ryžių išdėliojame agurkus, avokadą ir žuvį.



Vyniojame ritinėlį.





Pjaustome ritinėlį į lygias dalis su kuo platesniu, didesniu ir aštresniu peiliu.



Patiekiame su vasabi pasta, marinuotu imbieru ir sojų padažu.

IR MĖGAUJAMĖS!!