2010 m. kovo 12 d., penktadienis

Pilys ir dvarai

Esu senienų mylėtoja. Mane traukia tiek daiktai, tiek pastatai su istorija ir šiokiu tokiu naftalino kvapu :) Man labai įdomūs Lietuvos dvarai, pilys, rūmai, ypatingai apleisti ir apgriuvę. Jie baugiai vilioja. Ne taip seniai pradėjome važinėti po įvairias dvarų sodybas ir bandyti įkvėpti bent dalelę senovės.. Kol kas saraše tik keli aplankyti, bet tai tik pradžia.

19 a. Belvederio dvaras Jurbarko rajone. Dvaras priklausė Burbų giminei. Buvęs labai gražus ir prabangus, deja šiuo metu labai apleistas.. Dvaras - vieni griuvėsiai, o parkas - tikras šabakštynas.



17 a pradžios Panemunės pilis Jurbarko rajone. Šiuo metu restauruojama, galima įeiti į vidų.


Raudonės pilis Jurbarko rajone. Statyta 16 a. pabaigoje. Šiuo metu pilyje įsikūrusi mokykla. Lankytojai įleidžiami į pilies bokštą, iš kurio atsiveria labai graži panorama.



Trakų vokės dvaras. Dvaras statytas 18 a. Jono Tiškevičiaus, jo parką kūrė žymusis prancūzas Andre. Šiandiena dvare įsikūrusi Lietuvos bajorų sąjunga.


19 a. pab. Palangos dvaras, statytas tų pačių Tiškevičių, o parką kūrė tas pats žymusi prancūzas Andre :) Visi žinome, kad jau ilgą laiką dvare įsikūręs gintaro muziejus, o su dvaro liūtuku kiekvienas vaikas turi po nuotrauką ir aišku kiekvienas iš mūsų ne vieną baronką esame sušėrę dvaro parko antims ir gulbėms.. 



Tuskulėnų dvaro rūmai Vilniuje. Dvaras statytas 19 a. Sako, kad sovietiniais laikais dvare veikė vaikų darželis :) Praėjusiais metais baigtas restautuotas dvaro fasadas ir sutvarkytas parkas.



Trakų pilis, statyta 14 a. Tai pati žinomiausia ir bene lankomiausia pilis Lietuvoje ir, jei žinios neapgauna, vienintelė pilis saloje Rytų Europoje. Čia veikia istorijos muziejus, kurame esame buvę visi ir net ne po vieną kartą.


Verkių dvaras, statytas 18 a. ir savu laiku buvęs labai prabangus. Dabar čia veikia Botanikos bei Zoologijos institutai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą